Waarom valt je haar uit na chemotherapie?

Haarverlies is een heel nare en verdrietige bijwerking van chemotherapie.

Voor veel vrouwen en meisjes is hun haar hun identiteit, hun vrouwelijkheid. Daarbij is het verlies van je haar een heel zichtbaar effect, een aanwijzing naar de moeilijke periode waar je in terecht gekomen bent. De chemo heeft namelijk haaruitval tot gevolg.

In die moeilijke situatie kan je kiezen voor verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een pruik, (van synthetisch of van echt haar) of een chemomutsje. Je kunt ook kiezen voor de uitvinding van Toupim; een haarwerk van je eigen haar! Maar eerst: hoe komt het eigenlijk dat je haar uitvalt van chemotherapie?

Wat veroorzaakt haaruitval bij chemo?

Chemotherapie is een behandeling met zogenaamde cytostatica. Dit zijn medicijnen die de snel delende kankercellen in het lichaam moeten afbreken en doden. Hierdoor kan de kanker genezen of kunnen tumoren kleiner worden. Helaas lopen gezonde, eveneens snel groeiende cellen, ook het risico om ook vernietigd te worden. Dit zijn, naast bepaalde slijmvliescellen, vooral de cellen in de haarzakjes die zorgen voor de haargroei.
Iedere haar groeit uit zo’n eigen haarzakje net iets onder de huid. Nergens in het lichaam worden zoveel cellen aangemaakt als in een haarzakje. Deze cellen worden vernietigd en het haar zal dan ook uitvallen. Dit gebeurt niet alleen met het hoofdhaar, maar ook met wimpers, wenkbrauwen, neushaartjes, oksel- en schaamhaar. Over het algemeen is dit haaruitval tijdelijk. Je behandelend arts zal je daarover informeren.

Is haaruitval door chemo tijdelijk?

Meestal is haaruitval door chemo tijdelijk. Na de behandeling begint je haar vaak weer te groeien. Soms ziet het nieuwe haar er anders uit. Het kan een andere kleur of structuur hebben. Je dokter kan je meer vertellen over wat je kunt verwachten.

Haaruitval en radiotherapie

Ook radiotherapie, een andere behandeling tegen kanker, kan haarverlies veroorzaken. Als je radiotherapie op je hoofd krijgt, kan je daar haar verliezen. Dit kan tijdelijk of soms blijvend zijn.

Hoe lang duurt het voordat je haar uitvalt bij chemo?

Als je met chemotherapie begint, kan het zijn dat je in het begin niet meteen haarverlies merkt. Je haar lijkt nog stevig vast te zitten, zelfs als je eraan trekt. Maar dit verandert vaak na ongeveer twee weken. Rond die tijd kan je hoofdhuid gevoelig of zelfs pijnlijk worden. Dit is een teken dat er veranderingen aan het gebeuren zijn.Wanneer je bijna klaar bent voor je tweede chemobehandeling, zo’n drie weken na de start, merk je vaak dat je haaruitval toeneemt. Het kan zelfs zo zijn dat je haar in plukken uitvalt. Dit is een heel moeilijk moment voor veel mensen. Het zien van je eigen haar dat uitvalt, kan echt confronterend zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit haarverlies door chemo meestal tijdelijk is. Na het afronden van de chemotherapie begint je haar vaak weer te groeien. Deze periode kan emotioneel zwaar zijn, maar er is hoop op herstel. Praat erover met je arts of een vertrouwenspersoon als je het moeilijk vindt. Zij kunnen je steunen en meer informatie geven over wat je kunt verwachten.

Welk haar valt eerst uit bij chemo?

Bij chemotherapie valt meestal eerst het hoofdhaar uit. Na het hoofdhaar kunnen ook wenkbrauwen, wimpers en lichaamshaar uitvallen. Dit varieert per persoon en type chemotherapie. Dit gebeurt meestal een paar weken na de start van de behandeling.

Waarom krijg je krullen na chemo?

Na chemo krijgen sommige mensen krullen omdat het nieuwe haar anders kan groeien. De structuur van het haar kan veranderen door de invloed van de chemotherapie op de haarzakjes. Dit is vaak tijdelijk.

Hoofdhuid koelen tijdens de chemo

Als je begint met chemotherapie en je maakt je zorgen over haaruitval, is het goed om te weten dat er methoden zijn om dit te beperken. Een van deze methoden is hoofdhuidkoeling, een proces dat kan helpen om haarverlies te verminderen.

Wanneer je voor hoofdhuidkoeling kiest, gebeurt er het volgende:

  • Ongeveer dertig minuten voordat de chemotherapie start, zal de verpleegkundige een speciale ijsmuts zorgvuldig op je hoofd plaatsen. Deze ijsmuts is ontworpen om de temperatuur van je hoofdhuid te verlagen en zo de effecten van de chemotherapie op je haarzakjes te verminderen.
  • Gedurende de gehele periode dat de chemotherapie wordt toegediend, blijft de ijsmuts op je hoofd. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de hoofdhuid voldoende gekoeld blijft. Maar het proces stopt daar niet. Na afloop van de chemotherapie is het belangrijk dat de ijsmuts nog 20 tot 90 minuten op je hoofd blijft zitten. De exacte tijd hangt af van het type chemotherapie dat je krijgt.
  • Deze extra tijd na de behandeling zorgt ervoor dat de hoofdhuid koel blijft en maximaliseert de kans op het behoud van je haar. Hoofdhuidkoeling is een waardevolle optie voor veel mensen die chemotherapie ondergaan, maar het is belangrijk om met je arts te bespreken of het geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Is haaruitval blijvend?

Haaruitval door chemotherapie is meestal niet blijvend. Na het afronden van de behandeling begint het haar vaak weer te groeien, soms met een andere textuur of kleur. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

Mogelijkheden voor hoofdbedekking

Natuurlijk is het niet noodzakelijk dat je je hoofd gaat bedekken als je kaal wordt. Toch ervaren veel vrouwen dit als prettiger, al is het alleen maar voor de warmte of omdat ze niet als ‘patiënt’ herkenbaar willen zijn. Je kunt dan denken aan speciale chemo mutsjes, sjaaltjes of bandana’s.

Een andere mogelijkheid is een pruik of haarstukje. Deze worden soms echter als kriebelend of broeierig ervaren en soms is een pruik ook duidelijk herkenbaar als pruik. Dit maakt de drager dan weer herkenbaar als patiënt. Andere vrouwen kiezen er weer voor om alleen een pet of ‘beanie’ te dragen. Ook daarmee ben je vaak toch wel herkenbaar als patiënt.

Met het oog op die nadelen hebben we een heel mooi en heel comfortabel alternatief ontworpen:

De (eigen)haar-band van TOUPIM®

Doordat je van je eigen haar een haarwerk aan een haarband kan laten maken, zie je er weer 100% als jezelf uit. Niemand zal vermoeden dat er iets met je aan de hand is. De band is uiterst zacht en comfortabel en wordt gecombineerd met een mutsje, pet of hoofddoekje. Het resultaat oogt volkomen natuurlijk. Daarbij is het een grote troost gebleken het eigen haar te kunnen dragen gedurende dit proces. Het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en daarmee uiteindelijk ook op het herstel. Omdat je je haar wel zult verliezen maar niet definitief kwijt hoeft te zijn! Bekijk hier de voorbeelden. Toch al je haar kwijt? Het is ook mogelijk met gedoneerd haar.

Bronnen:

https://www.wegwijzerkanker.nl/behandelingenzorg/Hoofdbedekking.aspx

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/163399-een-toupim-voor-als-je-haar-uitvalt-na-chemotherapie.html

Veelgestelde vragen over haaruitval bij chemo

Hoe snel groeien wenkbrauwen terug na chemo?2024-01-03T11:42:00+00:00

Wenkbrauwen beginnen meestal enkele weken tot maanden na afloop van de chemotherapie weer te groeien.

Kan haar weer groeien tijdens chemo?2024-01-03T11:42:25+00:00

Het is zeldzaam, maar soms begint haar licht te groeien tijdens de latere fasen van chemotherapie.

Hoe lang duurt het voordat haaruitval stopt?2024-01-03T11:42:47+00:00

Haaruitval stopt meestal binnen een paar weken na het afronden van de chemotherapie.

Hoe lang pruik na chemo?2024-01-03T11:43:11+00:00

Het dragen van een pruik hangt af van persoonlijke voorkeur en de snelheid van haargroei, wat varieert. Sommigen dragen een pruik tot hun haar een comfortabele lengte heeft bereikt, wat enkele maanden tot een jaar kan duren.

2024-01-17T14:42:15+00:00
Ga naar de bovenkant